Jaką farbę użyć w kuchni?

Kuchnia to miejsce, gdzie łatwo o tłuste plamy i wszelkie zabrudzenia. Ułatw sobie życie i użyj farby, która pozwala na szybkie usunięcie brudu, ale także na przemalowanie ścian. Radzimy jak pozbyć się plam ze ścian pokrytych farbą gorszej jakości.

Plamy bez szans

Pierwszy sposób jest dosyć czasochłonny: polega na zeszlifowaniu uciążliwych plam. Należy zeskrobać ze ściany wierzchnią warstwę tynku oraz farby. Po tej czynności czeka nas tynkowanie i położenie gładzi gipsowej. To dobry moment, by uzupełnić ewentualne rysy i braki tynku. Użyj w tym celu lekkiej masy szpachlowej, którą potem z łatwością pomalujesz.

Wyjątkowo trudne zacieki warto jest zagruntować. Ta czynność daje nam gwarancję, że plamy nie ujawnią się na ścianie po nałożeniu farby. Przed malowaniem w kuchni należy uzbroić się w ciepłą wodę i mydło malarskie, a następnie zmyć tłuste plamy.

Jaki rodzaj farby?

Kuchnia to pomieszczenie mające styczność z wilgocią i tłuszczem. Podczas gotowania szybko i łatwo tworzą się tłuste plamy. Zrezygnuj ze standardowej farby. Najlepiej sprawdzi się farba odporna na wielokrotne zmywanie i szorowanie. Wszystkie informacje znajdziesz na opakowaniach, a także w dostępnych katalogach. Producenci wyraźnie zaznaczają, która farba przeznaczona jest do kuchni i łazienki, a która do suchych pomieszczeń, takich jak salon lub sypialnia.

Najlepsze farby do kuchni to akrylowe oraz ceramiczne, ponieważ ich skład zdecydowanie różni się od standardowych produktów. Uszczelniają strukturę farby, która jest bardziej zwarta i jednolita. Dlatego mniej przepuszcza wodę i brud. Wielokrotne zmywanie ściany nie powoduje utraty koloru i blasku.

Choć zakup farby o wysokiej jakości jest droższy to jednak na dłuższą metę dużo bardziej się to opłaca. Kuchnia nie będzie wymagała częstego odświeżania, wystarczy raz na kilka lat, a to na pewno zaoszczędzi Twój czas oraz pieniądze, a także wszelkie trudny związane ze sprzątaniem po remoncie. Natomiast kuchnia stanie się wreszcie miejscem czystym i estetycznym.